info-lanzarote.nl


Reisinformatie Lanzarote

Main Page Content:

Ad Google

Cesar Manrique


César Manrique Cabrera werd geboren op 24 april 1919 in Puerto Naos (Arrecife) als zoon van Francisca en Gumersindo Manrique.
Zijn vader was een marktkoopman en zijn grootvader een notaris. Gumersindo kwam oorspronkelijk van Fuerteventura uit een goede familie en emigreerde naar Lanzarote. Cesar is slechts een paar minuten eerder geboren dan zijn tweelingzus Amparo. Hij had ook nog een broer.

Cesar nam als vrijwilliger deel in de Spaanse Burgeroorlog aan de kant van Franco. In de zomer van 1939, toen de Spaanse Burgeroorlog voorbij was, keerde Cesar terug naar Arrecife.
Hij studeerde vervolgens 2 jaar lang Technische Architectuur aan de La Laguna Universiteit. In 1945 reisde hij af naar Madrid om er aan de Academia de Bellas Artes de San Fernando als professor en kunstschilder af te studeren.

In het najaar van 1964 reisde Cesar naar New York waar hij tot de zomer van 1966 de gast van de Cubaanse schilder Waldo Diaz-Balart was. Waldo woonde in de Lower East Side van new York dat op dat moment een wijk van kunstenaars, journalisten en schrijvers was.
Via zijn neef Manuel Manrique, die in New York woonde, kwam hij in contact met de directeur van het Institute of International Education. De directeur verleende hem een royale subsidie die hem in staat stelde om zijn eigen studio te huren en een aantal schilderijen te produceren. Hij exposeerde met succes zijn schilderijen in de prestigieuze New Yorkse galerij "Catherine Viviano".


Kunstenaar en architect Cesar Manrique


In NY voelde hij zich steeds meer aangetrokken tot Lanzarote. Hij beleefde New York als een kunstmatige stad waar de mensen als ratten leefden, en had heimwee naar de echtheid van de mensen en de natuur op Lanzarote. Manrique voelde dat hij naar het eiland terug moest voordat het toenemende hoeveelheid toerisme het eiland onomkeerbaar zou verminken.

Eenmaal terug in Lanzarote heeft hij zich ervoor ingezet om Lanzarote een van de mooiste plekjes op aarde te maken. Met zijn grote intuitie en artistieke vermogen identificeerde hij verschillende gebieden op Lanzarote en verbeterden hun intrinsieke schoonheid. Dergelijke werken zijn beroemde bezienswaardigheden van Lanzarote geworden waarvan zowel de toeristen als de lokale bevolking kunnen genieten.

Hij was niet alleen schilder en beeldhouwer, maar hij zette zich op Lanzarote ook in als architect, ecoloog, monumentenbeschermer, bouwadviseur en ontwerper van de stedelijke ontwikkelingen, landschappen en tuinen. Het is dan ook onmogelijk om Lanzarote in haar huidige vorm zonder de inbreng van Cesar Manrique voor te stellen.

In 25 september 1992 stierf Cesar Manrique op 73-jarige leeftijd in een tragisch auto-ongeluk in de buurt van Arrecife. Zijn nalatenschap leeft voort dankzij zijn ingenieuze werk en dat van de stichting Cesar Manrique Foundation die hem eert.

Cesar Manrique Foundation


De Cesar Manrique Foundation is gevestigd in het huis waarin de kunstenaar Cesar manrique heeft gewoond, gelegen in Taro de Tahiche (Lanzarote). De woning is waarschijnlijk het werk dat het beste de artistieke en persoonlijke idealen van Cesar weergeeft. Het is gebouwd in 1968 op de top van een vulkanische lavastroom van een vulkaanuitbarsting die zich in 1730-1736 heeft voorgedaan. Het maakt gebruik van de natuurlijke vorming van vijf vulkanische bubbels om een ongebruikelijke en voorbeeldige leefruimte in een natuurlijke ruimte te creeren. De buitenkant van het huis en de bovenste verdieping is geinspireerd op de traditionele architectuur van Lanzarote.

The Cesar Manrique Foundation is opgericht in 1992 en is een non-profit, private instelling. Per jaar heeft de foundation meer dan 300.000 bezoekers. Het dient als een cultureel platform om drie stromingen bij elkaar te brengen, namelijk de kunst, de natuurlijke omgeving en de culturele reflectie.
De foundation kent drie richtlijnen:
- Behoud, de studie en de verspreiding van het werk van Cesar Manrique.
- Bevorderen artistieke activiteit en culturele reflectie.
- Ontwikkeling van de activiteiten met respect voor de natuurlijke omgeving en het landschap.

Voor Cesar Manrique was de natuur de fundamentele referentie van zijn werk en van zijn bestaan. Tot aan zijn dood is hij erin geslaagd om een grote betrokkenheid met de verdediging van het natuurlijke milieu en van zijn geboorte-eiland Lanzarote te handhaven.


Bezienswaardigheden en werken van Cesar Manrique:Links
Main site navigation end
-

Advertentie

 

Lanzarote Lastminute Nu supervoordelig naar Lanzarote. Boek veilig en snel op Tui.nl!Vakantie Lanzarote Bekijk hier jouw reis naar Lanzarote! Jouw vakantie goed geregeld.Aanbiedingen Lanzarote Beoordeeld als beste site van NL. WTC = Goedkope Vliegtickets.Vakanties op Tenerife Naar Puerto del Carmen? Altijd scherp geprijsd.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
Locale tijd - het weer

Tijd in LanzaroteHet weer in Lanzarote

Het weer in Lanzarote, weersvoorspelling Lanzarote, Canarische Eilanden

- -

Advertentie

 

Eiland hoppen Vakantie naar de Canarische Eilanden. Bezoek Lanzarote, Tenerife en meer.Vakantie in Lanzarote Ontdek Lanzarote met Sunweb Vakanties.Lanzarote vakantie Vakantie naar het authentieke Lanzarote. Boek de mooiste vakanties online.Zonvakantie Lanzarote Naar Lanzarote? Groot aanbod, lage prijzen.-

Advertentie

-

Advertentie

-

Advertentie

-
 
- -

Advertentie


Advertentie