Arrecife Lanzarote

Arrecife Lanzarote


Arrecife is de hoofdstad van Lanzarote. De stad heeft niet de klassieke schoonheid in koloniale stijl. Maar wie de Canarische manier van leven zoekt, zal het hier zeker vinden. In de vele kleine straatjes, speelt zich het typische Canarische leven af. Toeristen domineren niet het straatbeeld, omdat ze zich voornamelijk in de drie toeristische centra Playa Blanca, Puerto del Carmen en Costa Teguise ophouden.

In 1974 opende Cesar Manrique de multifunctionele cultureel centrum El Almacen om de cultuur in de hoofdstad van het eiland te bevorderen. Het diende een ontmoetingsplaats voor kunstenaars van alle nationaliteiten te worden. De kunstagalerie El Aljibe werd de eerste plek op het eiland Lanzarote dat plaats biedt voor tentoonstellingen. Tot El Almacen behoren ook een bioscoop en het restaurant, dat is vernoemd naar de vriend van Manrique, Pablo Ruiz Picasso.

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werd het hoogste gebouw van het eiland in Arrecife gebouwd, het Gran Hotel. Het werd echter om economische redenen in 1991 gesloten en brandde in 1994 volledig uit. In juli 2004 werd het hotel weer heropend.

In Arrecife ligt Los Marmoles, de belangrijkste zeehaven voor Lanzarote. Hier vindt de overslag van goederen plaats. Bovendien vertrekken vanaf hier ook veerboten naar de naburige eilanden en naar Cadiz op het Spaanse vasteland.Gran Hotel in Arrecife


Geschiedenis van Arrecife

Arrecife werd voor het eerst genoemd in de 15e eeuw als een klein vissersdorp. De naam dankt de stad aan het zwarte vulkanische rif, waarachter de boten bescherming konden zoeken tegen aanvallen van piraten.
Tegen het einde van de 16e eeuw begon Arrecife te groeien door de handel tussen de Oude Wereld en de Nieuwe Wereld. Daarmee werd de stad ook erg populair bij zeepraten. rond 1575 werd Arrecife volledig geplunderd door de beruchte zeepiraat Dogan. Enkel jaren daarna begon men met de bouw van Castillo de San Gabriel op het klein eiland Islote de Fermina. Dit moest de haven bescherming bieden tegen de piraterij. Maar in 1586 werd deze door piraten verwoest.
De huidige Castillo de San Gabriel, met klokkentorens en wachthuizen, werd omstreeks 1590 in opdracht van de Spaanse koning Philipp II van Spanje gebouwd volgens ontwerp van Leonardo Torriani. Hij ontwierp ook het Castillo de Santa Barbara in Teguise.
In het Castillo de San Gabriel is nu het Archeologisch Museum van Lanzarote gevestigd.

Net ten noorden en buiten de stad ligt het in 1776 gebouwde Castillo de San Jose. Het ligt op het schiereiland de Cueva de Ines en diende eveneens bescherming te bieden tegen aanvallen van piraten.
Sinds 1974 is in het kasteel het Museum van de Intenationale Hedendaagse Kunst (Museo Internacional de Arte de Contemporaneo) gevestigd. Het museum heeft een grote collectie schilderijen van Spaanse kunstenaars als Joan Miro, Manolo Millares, Oscar Dominguez, Gerardo Rueda, Eusebio Semperez, Agustin Cardena en van Cesar Manrique.


Arrecife bezienswaardigheden en activiteiten


  1. Calle Leon y Castillo is de winkelstraat van Arrecife. Hier vind je behalve winkels ook meerdere restaurants en bars met terrasjes.
  2. Arrecife heeft ook een witte zandstrand, Playa del Reducto. Deze ligt in het zuiden van de stad, tussen het regeringsgebouw "Cabildo de Lanzarote" en het Gran Hotel.
  3. De kerk "Iglesia Matriz de San Gines Obispo" is gebouwd in 1667 en gewijd aan de patroonheilige van het eiland Lanzarote. In de 18e en 19e eeuw is de kerk meerdere keren verbouwd.
  4. Arrecife heeft een stadspark "Parque Islas Canarias" dat naast de Gran Hotel aan zee ligt.
  5. De markt van Arrecife wordt elke zaterdag van 9 uur tot 14 uur op Plaza de Las Palmas gehouden.
  6. El Charco de San Gines is een lagune met helderbauw water, dat via een kanaaltje is verbonden met de oceaan. Het is de thuishaven voor diverse vissersbootjes. Hier omheen bevinden zich vissershuisjes, maar ook restaurants en bars waar je 's avonds kan eten of op terras kan zitten en genieten van het mooie uitzicht.
  7. Het Internationaal Museum voor Hedendaagse Kunst gevestigd in Castillo de San Jose ligt in het oosten van Arrecife.
  8. Het Archeologisch Museum van Lanzarote, gevestigd in Castillo de San Gabriel is het archeologisch en etnografisch museum van Lanzarote waar je vondsten van opgravingen op Lanzarote kunt bekijken.
  9. Cultureel centrum El Almacen.
  10. Los Marmoles, de haven van Arrecife.